Datatilsynets regulatoriske sandkasse skal stimulere til innovasjon av ansvarlig kunstig intelligens. Sandkassa hjelper enkeltaktører med å følge regelverket og utvikle personvernvennlige løsninger.
Webinar om hva du må tenke på om du utvikler eller bestiller kunstig intelligent verktøy til bruk i offentlig sektor. (Mai 2023)
Fjellvettregel nr. 1 er like relevant for KI-utvikling som for toppturer. For personvernforordningen krever at du spesifiserer formålet og informerer de det gjelder, før du behandler personopplysningene. Så hva gjør du når kunstig intelligens oppdager noe virkelig overraskende?
Datatilsynet og Ruter inviterte til diskusjon, i tillegg til lansering av sluttrapporten fra sandkasseprosjektet, tirsdag 9. mai.
En ny sluttrapport har kommet ut av den regulatoriske KI-sandkassa. Denne gangen fra prosjektet med virksomheten Doorkeeper, som ønsker å fremme personvern i moderne kameraovervåkingsløsninger.
I prosjektet har de utforsket problemstillinger som oppstår ved bruk av intelligent videoanalyse.
Lanseringsarrangement for rapporten "Å lykkes med åpenhet". (Januar 2023)
Som del av en ekstern evaluering etterlyses DIN mening om hvordan den regulatoriske KI-sandkassa har fungert, og hvordan den eventuelt bør justeres.
En viktig del av evalueringen går på i hvilken grad sandkassa når ut med informasjon og ny kunnskap. Sånn sett er det like relevant å få svar fra dere som eventuelt ikke har hørt om sandkassa.
Politipatruljer på nett i form av digitale roBOTar, som skal avdekke mulege overgrep mot barn. Og ein ny type ansiktsgjenkjenning, som skal vere meir personvernvenleg enn eksisterande biometri-metodar. Det er overskriftene til to nye prosjekt plukka ut for Datatilsynets KI-sandkasse.
– Å få utforska prosjektet i sandkassa er i praksis truleg eit vere eller ikkje vere for prosjektet, seier Inger Marie Sunde, professor ved Politihøgskolen.
En digital arkivmedarbeider, DAM, skal hjelpe saksbehandlere i offentlig sektor med å journalføre og arkivere dokumentasjon som blir sendt på e-post. Håpet er å sikre riktig og viktig arkivering.
Men hvor automatisert kan prosessen gjøres, uten at det går ut over personvernet? Nå er sluttrapporten klar fra Simplifai-prosjektet.
Noen steder vil du helst ikke være stamgjest. For eksempel på sykehusakutten. Nå vil Helse Bergen bruke kunstig intelligens til å peke ut hvem som har økt risiko for rask retur til sykesengen. Og i sandkassa har de utforsket om det er mulig med personvernet i behold.
Samtidig som det tiande sandkasseprosjektet starta opp no i haust, kan vi hauste sandkassas første frukt – i form av eit produkt. Secure Practice var eitt av dei første prosjekta inn i sandkassa, og tenesta dei utforska saman med Datatilsynet der, er no lansert.
Følg med på det som skjer i sandkassa ved å abonnere på vårt nyhetsbrev, der du får invitasjoner og informasjon om søknadsfrister, møter, webinarer og arrangement som er relevant for alle som er opptatt av ny, ansvarlig kunstig intelligens.
Hvordan hindre diskriminering ved bruk av kunstig intelligens i offentlig sektor? Det var det sentrale spørsmålet, da Datatilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet sammen inviterte til en panelsamtale om saksbehandlende algoritmer under Arendalsuka 2022.
Søknadsbunken til den første runden i sandkassa avdekket et utbredt problem: Mangel på behandlingsgrunnlag. Eller i det minste mangel på kunnskap om behovet for et behandlingsgrunnlag. I samarbeid med DigitalNorway byr vi på redningen for dere som ikke skjønte de forrige setningene: Et lynkurs i personvern for innovasjonsprosjekter.
Kurset er gratis, og tas på 20-30 minutter.