Datatilsynets sandkasse er et prosjektmiljø for kunstig intelligens som bruker personopplysninger.
Målet med sandkassen er å stimulere til innovasjon av etisk og ansvarlig kunstig intelligens fra et personvernperspektiv. Sandkassen vil kunne hjelpe enkeltaktører med å følge regelverket og utvikle personvernvennlige løsninger. Vi vil bruke eksempler og læring fra de ulike prosjektene til å lage veiledning som er relevant for andre som tar i bruk kunstig intelligens, og for å bygge vår egen kompetanse på området.
Nå er de fire første prosjektene, som får delta i Datatilsynets regulatoriske sandkassen for ansvarlig kunstig intelligens, klare. I sandkassen skal de utforske og utfordre et juridisk utfordrende terreng.
Det kom inn 25 gode søknader om å få leke og lære med juridiske gråsoner og teknologiske utfordringer i sandkassa. Ett av de utvalgte prosjektene er i regi av KS, sammen med Utdanningsetaten i Oslo og SLATE ved UiB.
- Det kan ikke bare være en privatsak om du bryr deg om personvern. For om du gir blanke i personvernet ditt, kan det ha konsekvenser for alle i kontaktlistene dine og alle du kommuniserer med og om. Det sier Marc Rotenberg, som med sitt nyopprettede senter vil påse at fine strategier for kunstig intelligens, som stat etter stat vedtar, ikke bare blir tomme ord. Han er gjest i femte episode av Personvernpodden.
Da søknadsfristen for å bli med i første runde av Datatilsynets sandkasse, hadde det tikket inn 25 søknader. Tekna-president Lise Randeberg tror sandkassa vil spille en avgjørande rolle i å konvertere fine strategier til framskritt i praksis.
Informasjonskommisjonær Elizabeth Denham ved Information Commissioner's Office (ICO) forteller hva de har erfart etter litt over 18 måneder med sandkasseprosjekter i Storbritannia.