Her finner du en oversikt over alle episodene av Personvernpodden - Datatilsynets egen podcast.
-
«Sandstorm eller bare en bris? Hva er greia med sandkasser?» Det var tittelen på en panelsamtale under den store personvernkonferansen CPDP i mai, der både den norske og den britiske sandkassa var representert, i tillegg til et norsk sandkasseprosjekt og en EU-politiker som har vært sentral i utformingen av AI Act.
-
Føderert læring er maskinlæringens vidunderbarn. I hvert fall sett med personvernbriller. For metoden skal gjøre det mulig å lære av hverandres datasett uten å måtte avsløre personopplysningene som befinner seg i datasettene.
-
Demokrati er dagsaktuelt. Dessverre. Men kampen for demokrati handler ikke bare om storpolitikk og krig. Den handler også om hverdagslige vaner vi har – eller uvaner. Den handler om noe så knusktørt som arkivering.
-
Hva slags konsekvenser har det for deg om data som samles inn i en tjeneste brukes til noe helt annet? Hva når omfanget av informasjonsinnhentingen når et punkt der du får følelsen av at enhver meningsytring, samtale og bruk av tjeneste blir overvåket?
-
Episoden tar utgangspunkt i aktuelle lovforslag og prosesser fra PST og Etterretningstjenesten. Hva foreslås det å samle inn? Skal det gjøres målrettede søk eller letes i store datamengder etter noe mistenkelig? Hvordan utfordrer teknologien tidligere begrensninger, og hva med dataens tilbakevirkende kraft?
-
Tradisjonelt har myndigheter vært avhengig av egen kapasitet og egne ressurser for å få inn opplysninger til bruk i etterretning. I dag kan det virke som at det som faktisk begrenser myndighetenes tilgang til data, er en vilje til å ikke innhente informasjon fra private selskaper.
-
- Det er vanlig å bruke sikkerhet som argument for å rettferdiggjøre anti terror-arbeid og forsvar mot cybertrusler. Men vi ser også at enkelte europeiske myndigheter tar både teknikken og historiefortellingen i bruk for å innskjerpe samfunnsmoralen og myndighetenes lojalitetskrav.
-
Det finnes et hav av offentlige registre, og du står oppført i dem. Hva slags overvåkingspotensiale ligger i disse registerdataene? Lisa Reutter, PHD-kandidat ved NTNU og ekspert på datadrevet offentlig forvaltning, gjester den tredje episoden i Datatilsynets podkastserie.
-
- Når man flykter ut og får beskyttelse i et annet land kan man fort tenke at man er trygg, men for veldig mange flyktninger stopper ikke forfølgelsen der. NOAS gjester den andre episoden av serien i Datatilsynets podkast, som tar for seg et nytt perspektiv på overvåking.
-
- Hvis vi hele tiden tenker at vi ikke har noe å skjule, står vi i fare for å ende opp med et samfunn der vi ikke har noe sted å skjule oss, og det er bekymringsfullt, sier Lee Bygrave. Han gjester den første episoden i en ny podkastserie fra Datatilsynet.
-
Direktør Bjørn Erik Thon og avdelingsdirektør for teknologi, Veronica Jarnskjold Buer, avlegger et besøk i studio for å snakke om vår risikovurdering av Facebook. De reflekterer over alle de teknologiske, juridiske og etiske vurderingene og dilemmaene som førte frem til beslutningen.
-
Lærere i norsk grunnskole har egentlig en umulig oppgave, om de virkelig skal gjøre det lovverket krever av dem – å gi individuelt tilpasset opplæring til hver enkelt elev. Kunstig intelligens kan være redningen, men personvernhindre og juridiske vurderinger står i kø før hjelpen kan tas i bruk.
-
Vi tar debatten om kunstig intelligens, innovasjon og personvern.
-
Hvilke verktøy har barn og unge for å å ta gode valg for seg selv? Hva gjør samfunnet for å sikre at barna faktisk blir hørt og at de settes i stand til å ivareta sitt eget personvern?
-
Viktige avgjørelser mot de store teknologiselskapene, betydelige dommer fra EMD og EU-domstolen knyttet til overvåkning og Schrems-dommen har sendt personvern-sjokkbølger gjennom Europa og USA. Begynner vektskålen å tippe i personvernets favør?
-
Stoler du på kunstig intelligens? Og kan du være sikker på at KI som har sikkerhet som formål, egentlig er sikker å bruke? Tillit og transparens er tema i denne episoden av SandKasten, der vi tar for oss sandkasseprosjektet til Secure Practice.
-
Anonymisering er trikset for å omgå personvernregelverket. Og kanskje nettopp derfor ser vi, i kjølvannet av GDPR, at anonymisering for alvor er på agendaen i Europa. Men hvor anonymt er anonymt? Og hvordan sikrer vi at det som er anonymt i dag, fortsatt er anonymt i morgen? Det er problemstillinger selskapet Age Labs tar med inn i Datatilsynets sandkasse for personvernvennlig KI.
-
Hvordan lærer du en algoritme rettferdighet? Og hvordan kan kunstig intelligens diskriminere? Det er sentrale spørsmål NAV tar med inn i Datatilsynets sandkasse for personvernvennlig KI. KI kan forenkle livet, men på veien må vi svare på komplekse spørsmål, som hva rettferdighet egentlig er?
-
Hvordan har dataetikk gått fra fremmedord til moteord på fem år? Da danske Gry Hasselbalch startet tenketanken Data Ethics i 2015 var dataetikk nærmest et fraværende ord. Nå er det et ord bedrifter smykker seg med, forbrukere er opptatt av og europeiske nasjoner vil bli verdensmestre i.
-
-Å være i en regulatorisk sandkasse er som å drive kontaktsport, der deltagerne ønsker eventuelle slag i trynet så fort som mulig. Det sier Chris Taylor i det britiske datatilsynet ICO, som deler erfaringer fra halvannet år med sandkasse.