EU satser på norsk sandkassegaselle

Det trønderske teknologiselskapet Secure Practice har fått et EU-oppdrag verdt 29 millioner kroner for å forsterke cybersikkerheten i hele Europa. Det skjer mindre enn to år etter at selskapet fikk utforsket ideene sine i Datatilsynets regulatoriske sandkasse.

line 300x300.jpg– Det er bare å gratulere Erlend Andreas og teamet hans i Secure Practice! sier Datatilsynets direktør Line Coll. Hun legger til at det er smått symbolsk at dét sandkasseprosjektet som har akselerert ut av sandkassa som en gaselle, er en tjeneste som handler om å spre kunnskap om cybersikkerhet og godt personvern.

I et intervju med Computerworld viser også daglig leder og medgründer av Secure Practice, Erlend Andreas Gjære, til prosjektets deltagelse i sandkassa: – (…) takket være sandkassa, så kan vi nå rulle ut norsk innovasjon til hele Europa.

Les hele artikkelen i Computerworld (bak betalingsmur)

Ambisiøst forslag

Secure Practice vant EU-oppdraget etter å ha kommet med et ambisiøst løsningsforslag. Forslaget var basert på internasjonalisering av deres skytjenester for kompetanseutvikling innen digital sikkerhet. Med EU-finansiering på 2,5 millioner euro, sikter selskapet nå mot å skalere sine tjenester i hele Europa.

Tjenestene til Secure Practice har allerede funnet en brukerbase på over 500 virksomheter, og med EU-oppdraget på toppen forventer de at rekkevidden økes betydelig. Gjære peker på den økende viktigheten av digital sikkerhet på tvers av alle samfunnslag, fra individuelle borgere til større statlige departementer.

Erlend Andreas 300x300.jpg

Secure Practice står ut med sitt mål om å øke bevissthet, opplæring, simulering og øving innen cybersikkerhet. De har en innovativ bruk av kunstig intelligens og samarbeider med et bredt nettverk av partnere som deler data om pågående cybertrusler. Målet er klart: redusere menneskelige feil på nett.

– De aller fleste cyberhendelser innebærer et element av såkalt menneskelige feil. Med riktig kompetanse og brukervennlige verktøy, kan vi redusere risikoen betydelig for hacking og svindel. Vårt fokus ligger på organisasjonsutvikling, ved å hjelpe kollegaer med å beskytte virksomheten og hverandre, sier Gjære.

Tredelt mål

Tildelingen fra EU har et tredelt mål: beskytte borgere og virksomheter, styrke den europeiske cybersikkerhetsindustrien og å skape arbeidsplasser i Europa. Med denne satsningen ser EU også mot å redusere sin avhengighet av andre markeder, spesielt med tanke på USAs nylige store cybersikkerhetssatsing.

Som den første norske virksomheten som mottar støtte gjennom Digital Europe, står Secure Practice i en unik posisjon for å bidra til EUs digitale fremtid. Med EU som oppdragsgiver, kan selskapet bygge betydelige nettverk og samarbeid på tvers av hele Europa.

– Dette gir oss en unik mulighet til å bygge et ledende fagmiljø i Trondheim på dette feltet, og vi ser frem til å bringe flere dyktige individer med oss på denne reisen, understreker Gjære.

Reiste via sandkassa

Reiseruta gikk altså via Datatilsynets regulatoriske sandkasse for ansvarlig kunstig intelligens. Og Coll er stolt over at Gjære og Secure Practice i "seiersrusen" peker på prosessene og tilnærmingene gjort i den norske sandkassa som en medvirkende årsak til at de nå lykkes med sin KI-baserte løsning i Europa.

Se sluttrapporten fra sandkasseprosjektet med Secure Practice

Følg med på det som skjer i sandkassa ved å abonnere på vårt nyhetsbrev, der du får invitasjoner og informasjon om søknadsfrister, møter, webinarer og arrangement som er relevant for alle som er opptatt av ny, ansvarlig kunstig intelligens.

Meld deg på Sandkassebrevet.