Datatilsynets regulatoriske sandkasse skal stimulere til innovasjon av ansvarlig kunstig intelligens. Sandkassa hjelper enkeltaktører med å følge regelverket og utvikle personvernvennlige løsninger. 

Hold deg oppdatert på hva som skjer i sandkassen, søknadsfrister og  arrangementer ved å abonnere på sandkassens eget nyhetsbrev.

Meld deg på Sandkassebrevet  

21 søkte på Sandkassa 2.0

Det har kommet inn over 20 søknader til Datatilsynets sandkasse for kunstig intelligens, i håp om å få grundig og konstruktiv sparring rundt personvernfloker. Dette er andre opptaksrunde til sandkassa, knapt et halvår etter den første, så søknadsbunken vitner om at det skjer mye spennende på KI-fronten i Norge.

Se oversikten over hvem som søkte.

21 søkte på Sandkassa 2.0

Podkast: Skreddersøm på samlebånd

Lærere i norsk grunnskole har egentlig en umulig oppgave, om de virkelig skal gjøre det lovverket krever av dem – å gi individuelt tilpasset opplæring til hver enkelt elev. Kunstig intelligens kan være redningen, men personvernhindre og juridiske vurderinger står i kø før hjelpen kan tas i bruk.

Det stopper ikke KS, kan du høre i en ny episode av SandKasten.

Podkast: Skreddersøm på samlebånd

Nytt kurs i personvern for innovatører

Søknadsbunken til sandkassa avdekket et utbredt problem. Mangel på behandlingsgrunnlag. Eller i det minste mangel på kunnskap om behovet for et behandlingsgrunnlag. Nå lanserer vi i samarbeid med DigitalNorway redningen for dere som ikke skjønte de forrige setningene: Et lynkurs i personvern for innovasjonsprosjekter.

Kurset er gratis, og tas på 20-30 minutter.

Les mer.

Nytt kurs i personvern for innovatører

Seminar om kunstig intelligens

Mandag 30. august arrangerte vi Sandkasseseminaret 2021. Som tittelen avslører - med årstall og det hele - har vi en tanke om at det blir flere av dem i fortsettelsen. Og det digitale oppmøtet på webinaret ga oss et hint om at det er en god tanke.

Seminar om kunstig intelligens

Workshop om behandlingsgrunnlag

20. mai arrangerte vi workshop åpen for alle som hadde søkt om deltakelse i sandkassa. Søknadene vitnet om at temaet behandlingsgrunnlag var noe mange kunne trenge mer bevissthet rundt. 

På det meste hadde 60 deltagere møtt opp på Zoom for å lytte til innleggene fra Datatilsynets jurist Kaja Breivik Furuseth, teknolog Eirik Gulbrandsen, i tillegg til NAVs personvernombud Anders Holt.

Last ned

Disse fire skal være pionerer på personvernvennlig KI

Nå er de fire første prosjektene, som får delta i Datatilsynets regulatoriske sandkassen for ansvarlig kunstig intelligens, klare. I sandkassen skal de utforske og utfordre et juridisk utfordrende terreng.

Disse fire skal være pionerer på personvernvennlig KI

En av vinnerne

Det kom inn 25 gode søknader om å få leke og lære med juridiske gråsoner og teknologiske utfordringer i sandkassa. Ett av de utvalgte prosjektene er i regi av KS, sammen med Utdanningsetaten i Oslo og SLATE ved UiB.

- Norsk KI-framtid er lys

Da søknadsfristen for å bli med i første runde av Datatilsynets sandkasse, hadde det tikket inn 25 søknader. Tekna-president Lise Randeberg tror sandkassa vil spille en avgjørande rolle i å konvertere fine strategier til framskritt i praksis.

Videohilsen fra Elizabeth Denham og ICO

Informasjonskommisjonær Elizabeth Denham ved Information Commissioner's Office (ICO) forteller hva de har erfart etter litt over 18 måneder med  sandkasseprosjekter i Storbritannia. 

Spørsmål og svar om sandkasse for kunstig intelligens

Gå til vår samleside med spørsmål og svar