Identitetstyveri – hva trenger ID-tyven?

Identitetstyver kan misbruke opplysningene dine. Om de har riktig informasjonen om deg, kan de stifte gjeld, kjøpe varer eller kanskje leie en bil i ditt navn. Her får du råd om hva du kan gjøre for å hindre at noen stjeler din identitet.

For å kunne gjennomføre en svindel må en ID-tyv som regel tilgang til tre ting:

  1. personopplysninger
  2. personlige dokumenter
  3. et anerkjent identitetsdokument

En identitetstyv kan lykkes med mindre svindelforsøk om han eller hun har tilgang til noens personopplysninger, for eksempel navn, adresse og fødselsnummer. Det har vist seg at disse opplysningene har vært tilstrekkelige for å kunne tegne et falskt mobilabonnement på nett. Samtidig er det sånn at du, når du bestiller et mobilabonnement, blir kredittvurdert. Det betyr at du skal motta et brev om at du har blitt kredittvurdert til din folkeregistrerte adresse. Dersom du mottar et slikt gjenpartsbrev uten å forstå hvorfor må du snarest ta kontakt med den som har kredittvurdert deg. 

Personopplysninger kan være samlet inn ved masseinnhøsting fra nettsider med dårlig sikkerhet eller ved at utro tjenere henter ut slik informasjon ulovlig. Opplysninger som er samlet inn på den måten selges gjerne videre til andre kriminelle. De velger sannsyligvis ofre fra den typen informasjon de har kjøpt. Kanskje legger de vekt på kjønn, alder, inntekt, gjeld, formue og bosted. 

Når identitetstyven har valgt seg ut et offer, vil han eller hun ofte forsøke å skaffe seg ny relevant tilleggsinformasjon om vedkommende og få tilgang til personlige dokumenter. Et sted tyven kan finne dette er postkassen eller søppelkassen. Konvolutter fra skattemyndighetene, bank- og finansinstitusjoner, passmyndighetene og ulike offentlige kontorer kan gi tyven flere opplysninger.

Dersom identitetstyven får tak i et identitetsdokument i sin løpende overvåkning av postkassen, er det meste av forberedelsene på plass. Evenetuelt kan tyven få tak i slike identitetsdokumenter gjennom et målrettet tyveri.

Utrustet med personopplysninger, relevante dokumenter og et anerkjent identitetsbevis, vil identitetstyven i mange tilfeller kunne gjøre stor skade. I Norge har det vært eksempler, der ID-tyver har tatt opp gjeld i andres navn på opp mot en million kroner.

Hva kan du gjøre for å beskytte deg?

  1. Vær bevisst på hvem du deler personopplysninger med.
  2. Forsøke å redusere mengden beskyttelsesverdig informasjon som leveres i postkassen. Lås postkassen din og makuler personlige dokumenter før disse kastes i søppelkassen. 
  3. Ta godt vare på identitetsdokumentene dine, for eksempel pass og førerkort. Lås dem gjerne ned når de ikke er i bruk.

 

Hva gjør du hvis uhellet er ute og du er offer for ID-tyveri?