Årsrapport for 2024

Vurdering av fremtidsutsikter

En rekke interne og eksterne forhold vil alltid påvirke fremtidsutsiktene for virksomheten vår, både på kort og lang sikt. Vi redegjør her for de vi mener er de vesentligste.

Flere og mer komplekse saker

I kapittelet om saksbehandling og kontroll, beskrev vi et stadig voksende saksomfang. Vi ser også at sakene blir større og mer komplekse. Saker med høye overtredelsesgebyr har stor effekt, men krever også mer saksbehandling og oppfølging etter endelig vedtak. Slike saker legger ytterligere press på ressursene vi har – både i selve saksbehandlingen, men også i eventuelle etterfølgende klage- og rettsprosesser.

Dette gjør det fortsatt utfordrende å prioritere ut i fra omfanget av og bredden i oppgaver som vi er forpliktet til å gjøre etter personvernforordningen artikkel 57 nr. 1. Vi tror utviklingen kommer til å fortsette i samme retning fremover.

Globale reguleringsutfordringer

Vi ser en økning i antallet rettsakter fra EU på det digitale feltet. De nye regelverkene fra Europa vil prege Datatilsynets arbeid i årene som kommer.

Samtidig ser vi et politisk skifte i USA som i større grad vil utfordre europeiske reguleringer, inkludert personvernforordningen, i tiden som kommer. Det blir viktig for Datatilsynet og Norge å følge med på denne utviklingen, og om den vil ha betydning for håndheving og utvikling av lover, retningslinjer og bilaterale avtaler.

Vi vil også følge nøye med på beskyttelsesnivået for personopplysninger i USA. Et scenario kan være at EU-kommisjonen opphever beslutningen om at det kan overføres persondata til USA. Bruk av amerikanske skytjenester på europeisk jord, vil påvirkes negativt dersom adekvansbeslutningen oppheves.

Trusselbilde i endring

Andelen av verdens befolkning som lever i fullverdige demokratier, er på tilbakegang, og autoritære ledere vinner eller tar makten i stadig flere land. Det digitale trusselbildet er i endring, og person­opplysninger brukes blant annet i storskala cyberoperasjoner, i manipulering av innhold i digitale kanaler og til bruk i inngripende overvåking. Dette gjenspeiles også i avviksmeldingene som sendes inn til oss. Brudd på personopplysningssikkerheten som handler om «tilsiktede angrep» har økt med om lag 40 prosent.

Denne utviklingen reflekterer et stadig mer komplekst trusselbilde, og understreker viktigheten av forebyggende tiltak. Datatilsynet vil få en stadig viktigere rolle med å fremheve verdien av å kunne ivareta personvern for menneskets og samfunnets integritet.

Barn og unges personvern i skolen er under press

Digitaliseringen i skolene er et tema som engasjerer mange, og vi har i flere år jobbet med å fremme personvern både i diskusjon og handling. I det kommende året vil vi se spesielt på ivaretakelsen av personvern og personopplysningssikkerhet i digitale læringsverktøy for opplæringsformål. Målet er å kunne gi god veiledning og råd til utdanningssektoren og andre målgrupper i hele landet.

Vi vil i tiden fremover prioritere å bidra i arbeidet med å gi barn og unge en trygg digital oppvekst. I departementets tildelingsbrev for 2025 er dette også en egen føring. Samarbeid på tvers av sektorer, både nasjonalt og internasjonalt, er avgjørende for å lykkes her.

KI og deling av data

Deling av data og bruk av KI er viktige elementer i digitaliseringen i alle sektorer. For Datatilsynet vil det i årene fremover være viktig å være et tydelig tilsynsorgan som både skal veilede og håndheve regelverket i tråd med visjonen vår, «Sammen for tillit og menneskeverd i digitaliseringen av Norge».

God veiledning slik at det blir så enkelt som mulig å få til godt personvern, er viktig for å lykkes med digitaliseringen. Dette vil være en prioritet for oss i form av god dialog med sektorene, god veiledning på nettsiden og praktisk hjelp og veiledning i den regulatoriske sandkassen.

Vi ser at bruk og deling av data blir en stadig viktigere del av samfunnet vi lever i. Samtidig tar samfunnet i bruk ny teknologi, og det kommer nye regelverk til. Å ivareta personvernet er en viktig del av det store bildet, og her er Datatilsynet en sentral premissgiver. Vi ønsker å samhandle på tvers av sektorer og samfunnsområder, og vil være med å bidra til forståelsen av personvern som en sentral menneskerettighet i årene som kommer.