Nasjonale samarbeidsrelasjoner
Datatilsynet har utstrakt samarbeid med aktører i offentlig og privat sektor. Vi har både faste kontaktmøter med ulike virksomheter, deltar i ulike personvernrelaterte forum og har mer prosjektbaserte samarbeid.
Her er en beskrivelse noen utvalgte samarbeidsrelasjoner i 2024.
Samarbeid med offentlige aktører
Datatilsynet og Digitaliseringsdirektoratet samarbeider i prosjektet Felles Sikkerhet i Forvaltningen for å styrke informasjonssikkerheten og personvernet i offentlig sektor. Målet med samarbeidet er å etablere felles løsninger og rammeverk for sikkerhet i statlige virksomheter. I samarbeidet deltar også Helsedirektoratet, KS, NSM og DFØ.
Vi har et nært samarbeid med NSM både på overordnet og operativt nivå, særlig når det gjelder utarbeidelse av veiledningsmateriell og anbefalinger innenfor informasjonssikkerhet. Det gjennomføres jevnlig samarbeidsmøter mellom Datatilsynet, NSM og Digitaliseringsdirektoratet.
For å sikre kontinuerlig oppfølging og bevissthet rundt resultatene fra det store tilsynsarbeidet rettet mot kommuner og fylkeskommuner i 2023, har Datatilsynet hatt et nært samarbeid med KiNS. I forbindelse med satsingen på barn og unge, har vi i tillegg samarbeidet med KS om informasjonssikkerhet og personvern i kommuner og skoler, og har hatt jevnlig kontakt med KS sitt SkoleSec-prosjekt.
Datatilsynet og Nkom har et tett samarbeid for å sikre en helhetlig regulering av elektronisk kommunikasjon der både sikkerhet og personvern ivaretas. Målet med samarbeidet har vært å holde hverandre orientert om utviklingen i telekomsektoren og sikre gjensidig erfaringsutveksling. Sentrale temaer har inkludert kommunikasjonsverndirektivet og den kommende kommunikasjonsvernforordningen, ny ekomlov, avvikssaker i telekomsektoren og cookie-regelverket.
Datatilsynet har også et løpende samarbeid med Konkurransetilsynet, Finanstilsynet og Forbrukertilsynet i saker av felles interesse.
Samarbeid med næringsliv og ulike interesseorganisasjoner
I løpet av året har vi hatt god kontakt med ulike virksomheter innen det private og ulike interesseorganisasjoner. Her ønsker vi å trekke frem samarbeidet med Digital Norway. De har jobbet særlig med små og mellomstore bedrifter. I 2024 forberede vi kursopplegget «Hele Norge øver på personvern» som er planlagt gjennomført i 2025. I 2024 samarbeidet vi med LO om opplæring av medlemmer i forbindelse med LOs sommerpatrulje.
I løpet av året har vi hatt tett samarbeid med ulike bransjeaktører. Ett eksempel er Norges idrettsforbund der vi hadde tett dialog om utarbeidelse av veiledning om strømming av idrettsarrangementer og en høring om bekjempelse av overgrep. Vi har også god dialog med Finans Norge, og har deltatt på deres fagseminar om personvern der vi orienterte om siste nytt fra Det europeiske personvernrådet (EDPB) og Datatilsynet. På Hvitvaskingskonferansen lanserte vi dessuten felles sandkasse med Finanstilsynet.
I 2024 har Datatilsynet deltatt på en rekke arrangementer for å fremme personvernet i et stadig mer digitalisert arbeidsliv. Vi har blant annet deltatt på et seminar om algoritmisk styring og den norske modellen, i regi av Foundation for European Progressive Studies sitt program om algoritmer på arbeidsplassen. Vi har holdt en rekke foredrag om digitalisering og bruken av kunstig intelligens i arbeidslivet hvor vi har nådd ut til ulike bransjer og yrkesgrupper for å øke forståelsen av personvernregelverket.
Samarbeid med forskning og fagnettverk
Datatilsynet sitter i Forskningsrådets nasjonale referansegruppe for samfunnssikkerhet, og gir råd om Norges deltakelse i EU sitt forskningsprogram Horizon Europe. I 2024 ble personvern en del av flere forskningsområder i Horizon som et resultat av våre innspill, blant annet om å ta med personvern og menneskerettighetsperspektivet i forskningsutlysninger innen bekjempelse av kriminalitet og terrorisme.
I 2024 hadde vi et samarbeid med Universitetet i Oslo der en tverrfaglig gruppe med seks studenter ved Honoursprogrammet fikk tilgang til datasettet fra personvernundersøkelsen. De ønsket å se nærmere på ulike befolkningsgruppers forhold til personvern ved hjelp av en spørreundersøkelse og ulike maskinlæringsmodeller. Vi har også gitt innspill til flere ulike forskningsprogram og doktorgradsstudenter som forsker på sandkasser.
Vi deltar også i flere fagnettverk innen personvern. Vi er med i Nkom sitt aktørforum for eID og tillitstjenester som er en viktig møteplass for myndigheter og bransjen. Vi deltar i Norsk Biometri Forum som legger til rette for tverrfaglige diskusjoner mellom forskning, utviklere, leverandører, personvernseksperter, offentlige institusjoner og driftere av biometriske systemer. Vi er også del av ID-nettverket i regi av Nasjonalt ID-senter som har som formål å styrke kompetanse innenfor ID-arbeid i privat og offentlig sektor. Her inngår også eID. Nettverket arbeider for mer helhetlig ID-forvaltning i Norge.