Personverndagen 2024: Kunstig intelligens møter personvern

2023 har vært et sammenhengende gjennombrudd for generativ kunstig intelligens, og "KI-generert" er årets nyord. Verktøyene er både artige og nyttige, men utfordrer også personvernet. Vi markerte dagen med et arrangement om tematikken. Se opptak ligger nederst i artikkelen. 

Maskinene har blitt kraftigere, og kan nå generere bilder, videoer og lydklipp ved hjelp av enkle instrukser. Teknologien er trent på enorme mengder data fra blant annet internett. Dette er en betingelse for hoppet i ferdigheter. Samtidig settes personvernet på prøve.

Følg med når Teknologirådet og Datatilsynet for 12. gang den markerer den internasjonale personverndagen med innlegg og debatt.

Dato/tid: 26. januar kl. 09.00-10.45
Opptak vil legges ut i etterkant av seminaret. 

Utfordrer personvernet på nye måter

Generativ kunstig intelligens utfordrer personvernet på nye måter. Nye tjenester som KI-venner og -psykologer skreddersyr både tonen og innholdet i samtalen til brukeren, og er avhengige av persondata for å fungere. Vi vet imidlertid lite om hvordan data man gir fra seg når man bruker slike tjenester blir brukt og delt videre. Språkmodellene som tjenestene er bygget på er i tillegg trent på store mengder data fra internett, som kan omfatte persondata.

Er personvernregelverket robust og vanntett nok i møte med generativ kunstig intelligens? Og trengs en egen politikk for teknologi som høres ut som og kan fremstå som mennesker?  

På møtet vil Datatilsynet og Teknologirådet bryne seg på disse spørsmålene. I tillegg inviterer vi sentrale aktører som eksperimenterer med generativ kunstig intelligens til å dele seire og snubletråder. Til slutt spør vi de folkevalgte om hva politikken kan bidra med.

Program

 1. Velkommen og siste nytt fra personvernfronten
 2. Kan generativ kunstig intelligens skape trøbbel for personvernet?
  Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet og Line Coll, direktør i Datatilsynet
 3. Panelsamtale: Kunstig intelligens og personvern i den virkelige verden
  Umair M. Imam, sjef for data og KI i Ruter
  Eivind Arntsen, advokat og leder av Juridisk ABC
  Julie Lødrup, førstesekretær i LO
  Samtalen ledes av Kari Laumann, Datatilsynet
 4. Panelsamtale: Er politikken tilpasset terrenget?
  Gunn Karin Gjul (Ap), statssekretær, Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
  Grunde Almeland (V), stortingsrepresentant
  Line Coll, direktør Datatilsynet
  Samtalen ledes av Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet

(Oppdatering 23.01: Gunn Karin Gjul erstattet Tomas Norvoll.)

Opptak: Personverndagen 2024