Varsler forbud mot nettleserutvidelsen «Shinigami Eyes» i Norge

Datatilsynet varsler et forbud mot behandlingen av personopplysninger i nettleserverktøyet «Shinigami Eyes», for brudd på kravet til rettslig grunnlag og manglende informasjon til de registrerte (brukerne).

Oppdatering: Datatilsynet har nå fattet endelig vedtak om forbud av behandlingen av personopplysninger i nettleserverktøyet «Shinigami Eyes» i Norge.

- Vi mener at «Shinigami Eyes» ikke har rettslig grunnlag for behandlingen av personopplysninger, og nedlegger derfor et forbud mot nettleserverktøyet i Norge, sier direktør Bjørn Erik Thon.

Datatilsynet mottok flere klager på nettleserutvidelsen «Shinigami Eyes», som er tilgjengelig til Chrome og Firefox. Nettleserutvidelsens formål er å identifisere og markere personer på internett og sosiale medier slik at det blir tydelig for brukere av nettleserutvidelsen om vedkommende som er markert er å betrakte som pro- eller anti-transpersoner.

Påvirker ytringsfriheten negativt

Datatilsynet har vurdert om bruken av verktøyet kunne baseres på en interesseavveining som det rettslige grunnlaget. Vi har foreløpig konkludert med at «Shinigami Eyes» ikke har rettslig grunnlag for behandlingen av personopplysninger.

- Denne saken er prinsipiell. Hvis en praksis der subjektive vurderinger om og merking av identifiserte enkeltpersoner får spre seg fritt, vil det få uheldige konsekvenser for internett og for fri meningsutveksling. Markeringen skjer uten at den som selv er markert får informasjon om det. Det er alvorlig at det skjer i det skjulte, og at den som er markert heller ikke har anledning til å ta til motmæle. Det kan også være mange grunner til at en person ikke ønsker å bli markert, uavhengig av hvilken markering som blir påført, sier Bjørn Erik Thon.

Vil orientere Mozilla og Google om det endelige vedtaket

Til tross for gjentatte henvendelser fikk ikke Datatilsynet kontakt med utvikleren bak utvidelsen under behandlingen av klagesaken.

- Når det endelige vedtaket er besluttet, kommer vi derfor til å kommunisere vår beslutning til Google og Mozilla, som er de som tilgjengeliggjør utvidelsen på sine plattformer, sier Thon.

Dersom utvikleren av utvidelsen Shinigami Eyes ønsker å kommentere vårt foreløpige vedtak, er det anledning til å gjøre det før endelig vedtak fattes. Fristen er 17. januar 2022.

Last ned