#14 SandKasten: Digital hjelp til analoge pasienter

Hvordan kan vi tilby digital hjemmeoppfølging til pasienter som ikke selv er digitale? I den nyeste episoden av SandKasten møter vi Ahus-teamet som står midt i utfordringen, og som jobber for løsninger som kan fungere for hele helse-Norge. Bli med på en viktig samtale om teknologi, personvern og omsorg for pasientgrupper som sliter med å bruke digitale løsninger.

Med stadig flere eldre og kronikere, samtidig som helsepersonell blir en knapp ressurs, må vi finne nye måter å jobbe på. Digital hjemmeoppfølging er et tiltak som kan lette kapasitetstrykket på sykehusene, samtidig som det kan gjøre pasienttilværelsen bedre.

Gjennom samtaler med sykepleiere, jurister og teknologer får vi høre at Ahus har begynt å bruke digitale verktøy for å følge opp pasienter når de ikke er på sykehuset. De kan være alt fra nyfødte til eldre kronikere, fra dialysepasienter og diabetikere til pasienter med mer sammensatte behov. Pasientene kan registrere helsedata hjemmefra, slik at de bare trenger å møte opp når det faktisk er nødvendig. Men hvordan løser man det når pasientene ikke kan, vil eller tør håndtere digitale verktøy selv?

Det har vært utfordringen Ahus har tatt med seg inn i Datatilsynets regulatoriske sandkasse, og fått utforsket der. I denne episoden av SandKasten møter vi Tonje Holm Hjertaas, som er tjenesteleder for digital hjemmeoppfølging, Kay Ove Gabrielsen, som er IKT-rådgiver, Anne Britt Hansen Thuestad, som er seniorrådgiver ved divisjon for diagnostikk og teknologi - alle ansatte ved Ahus - i tillegg til Datatilsynets prosjektleder Helle Jacobsen.

SandKasten

SandKasten er Personvernpoddens serie om livet og prosjektene i Datatilsynets regulatoriske sandkasse. I serien rapporterer programleder Arild Opheim om prosjekter og problemstillinger det jobbes med i sandkassa. 

Høyr episoden i Acast. Du kan også høyre den på appar slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.

Last ned

Episoden oppsummert (av et KI-verktøy):

Episoden tar deg med til Akershus universitetssykehus (Ahus), der vi møter utfordringen mange helseinstitusjoner står overfor: Hvordan tilby digital hjemmeoppfølging til pasienter som ikke mestrer digitale løsninger? Med stadig flere eldre og kronikere, samtidig som helsepersonell blir en knapp ressurs, må vi finne nye måter å jobbe på – uten å etterlate de som faller utenfor den digitale utviklingen.

Gjennom samtaler med sykepleiere, jurister og teknologer får vi høre hvordan Ahus bruker digitale verktøy for å følge opp tusenvis av pasienter. Fra nyfødte til dialysepasienter registreres helsedata hjemmefra, slik at pasientene bare trenger å møte opp når det faktisk er nødvendig. Men hvordan løser man det når pasientene ikke kan, vil eller tør håndtere digitale verktøy selv?

Episoden belyser de mange utfordringene knyttet til fullmakter: Hvordan kan vi sikre pasientenes personvern når de får hjelp av andre til å registrere helseopplysninger som for eksempel blodsukker, blodtrykk eller symptomer? Hvordan sikrer vi at pasientene selv har kontroll over hvem som får tilgang til helseinformasjonen deres? Vi får også et innblikk i hvordan Datatilsynets regulatoriske sandkasse hjelper prosjekter som dette å balansere personvern, taushetsplikt og effektiv helsehjelp.

En viktig del av samtalen handler om hvordan løsninger ikke kan være «alt eller ingenting». Pasientene må kunne gi granulert samtykke – kanskje får naboen registrere puls, men ikke lese personlige helsemeldinger. Episoden peker på at det haster å finne nasjonale løsninger for fullmakter som fungerer på tvers av systemer, slik at digital hjemmeoppfølging kan bli tilgjengelig for flere – på pasientenes premisser.