#7 Ingenting å skjule: formålsutglidning og nedkjølingseffekt

Hva slags konsekvenser har det for deg om data som samles inn i en tjeneste brukes til noe helt annet? Hva når omfanget av informasjonsinnhentingen når et punkt der du får følelsen av at enhver meningsytring, samtale og bruk av tjeneste blir overvåket?

Og når og på hvilken måte kan du miste kontroll over dataene dine?

I de to siste episodene har vi snakket om et tema vi kaller «privatisering av myndighetsovervåking», altså hvordan myndighetene samler inn eller kjøper data fra private selskaper for å drive f.eks. etterretning eller etterforsking.

Det er i denne sammenheng vi tar opp nye problemstillinger og dilemmaer, med spesielt fokus på konsekvenser av slik overvåking – som formålsutglidning og nedkjølingseffekt – og vår mulighet for personlig – eller demokratisk – kontroll med innsamlingen og bruken av alle disse opplysningene.

i C4IR Ocean, Bjørn Aslak Juliussen, stipendiat ved institutt for informatikk ved Universitet i Tromsø, og Simen Bakke, senior informasjonssikkerhetsrådgiver i Politiets IKT-tjenester og fagprofil i Utsyn. Juridisk seniorrådgiver Jan Henrik Mjønes Nielsen er med fra Datatilsynet.

Ulike perspektiver

I serien har vi invitert flere forskjellige gjester. Felles for dem alle er at de kommer med sitt unike perspektiv på og engasjement for personvern og overvåking. Vær obs: i serien snakkes det kanskje tidvis med utestemme. Nå skal en ikke overdrive omfanget og konsekvensene av overvåking, men det er heller ingen grunn til å underdrive disse tendensene.

Hør episoden på Acast.com. Du kan også høre den på apper slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.

Last ned