#6 Ingenting å skjule: dataens tilbakevirkende kraft

Episoden tar utgangspunkt i aktuelle lovforslag og prosesser fra PST og Etterretningstjenesten. Hva foreslås det å samle inn? Skal det gjøres målrettede søk eller letes i store datamengder etter noe mistenkelig? Hvordan utfordrer teknologien tidligere begrensninger, og hva med dataens tilbakevirkende kraft?

PST vil innhente data fra åpne kilder og lagre dem i opptil 15 år. Kapittelet om "tilrettelagt innhenting" i den nye e-loven ligger på vent. Episoden tar opp et tema vi kaller «privatisering av myndighetsovervåking», altså hvordan myndighetene konkret og mer generelt samler inn eller kjøper data fra private selskaper for å drive f.eks. etterretning og etterforsking. Episoden er en fortsettelse fra forrige episode.

Gjester i episoden er Elisabeth Haugsbø, Visepresident i Tekna og Head of Data i C4IR Ocean, Bjørn Aslak Juliussen, stipendiat ved institutt for informatikk ved Universitet i Tromsø, og Simen Bakke, senior informasjonssikkerhetsrådgiver i Politiets IKT-tjenester og fagprofil i Utsyn. Juridisk seniorrådgiver Jan Henrik Mjønes Nielsen er med fra Datatilsynet.

Ulike perspektiver

I serien har vi invitert flere forskjellige gjester. Felles for dem alle er at de kommer med sitt unike perspektiv på og engasjement for personvern og overvåking. Vær obs: i serien snakkes det kanskje tidvis med utestemme. Nå skal en ikke overdrive omfanget og konsekvensene av overvåking, men det er heller ingen grunn til å underdrive disse tendensene.

Hør episoden på Acast.com. Du kan også høre den på apper slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.

Last ned