#2 Ingenting å skjule: digitale flyktninger

- Når man flykter ut og får beskyttelse i et annet land kan man fort tenke at man er trygg, men for veldig mange flyktninger stopper ikke forfølgelsen der. NOAS gjester den andre episoden av serien i Datatilsynets podkast, som tar for seg et nytt perspektiv på overvåking.

De fleste av oss har nok ikke kjent på de helt store konsekvensene av overvåking på kroppen. Hvorfor skal vi bry oss? Har personvern bare en verdi for dem som har gjort noe galt? Er personvern bare en verdi vi setter pris på først når vi har mistet den?

Det finnes én gruppe i Norge som kanskje føler litt mer på konsekvensene av overvåking enn de fleste av oss andre. Hvilke perspektiver har en organisasjon som arbeider tett på slike opplevelser? Og kan vi lære noe om verdien av personvern fra flyktninger og dem i diasporaen som lever med dette daglig?

- «Ingenting å skjule, ingenting å frykte» er i kjernen av flyktningkonvensjonen. Det er grunnen til at man søker om asyl - nettopp for å ikke ha noe å skjule og for å ikke ha noe å frykte, sier Florentina Grama. Hun gjester podkasten sammen med Jon Ole Martinsen, som begge jobber i NOAS, en organisasjon som blant annet arbeider for at Norge ivaretar pliktene i konvensjonen.  

Ny teknologi og nye metoder gjør at ulike myndigheter enkelt og effektivt kan overvåke befolkningen i eget land og i diasporaen utenfor egne landegrenser. Ifølge flyktningorganisasjonen bruker mange stater og regimer mye ressurser på denne typen overvåking og etterretning, noe som ofte står i kontrast til digitaliseringsnivået ellers i landene. Gjestene i studio kan fortelle at digital forfølgelse og digitale overgrep er en viktigere del av vurderinger av asylsøknader enn før.

Sammen med mer «klassiske» metoder som bruk av informanter og infiltratører, er digital overvåking et verktøy som stater i større grad benytter for å finne ut hvem som er av interesse, og hva de gjør. Konsekvensene for de overvåkede i diasporaen kan være mange, og varierer fra selvsensur og nedkjølingseffekt til reelle konsekvenser for livssituasjonen til familie og venner i hjemlandet.

Ulike perspektiver

I serien har vi invitert flere forskjellige gjester. Felles for dem alle er at de kommer med sitt unike perspektiv på og engasjement for personvern og overvåking. Vær obs: i serien snakkes det kanskje tidvis med utestemme. Nå skal en ikke overdrive omfanget og konsekvensene av overvåking, men det er heller ingen grunn til å underdrive disse tendensene.

Hør episoden på Acast.com. Du kan også høre den på apper slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.

Last ned