Episode 8: Det skyller en etikkbølge over Europas kunstige intelligens

Hvordan har dataetikk gått fra fremmedord til moteord på fem år? Da danske Gry Hasselbalch startet tenketanken Data Ethics i 2015 var dataetikk nærmest et fraværende ord. Nå er det et ord bedrifter smykker seg med, forbrukere er opptatt av og europeiske nasjoner vil bli verdensmestre i.

Gry Hasselbalch har jobbet med temaet i 20 år. Hun er medlem i EUs ekspertgruppe for ansvarlig KI. Hun har en rykende fersk doktorgrad i dataetikk. Hun mener dataetikk ikke først og fremst handler om teknologi, men om menneskene som bruker den. Og hun er gjest i denne episoden av Personvernpodden.

Hasselbalch deler sine tanker om hva som styrer prosessen, når en etikkbølge nå skyller over Europa. Hun sammenligner det som skjer med den grønne bølgen, som har ført til at europeere har en helt annen bevissthet om miljø og klima nå enn for bare noen tiår siden.

Men vi skal slett ikke ta seieren på forskudd. Til det er det for store verdier på spill, både demokratiske og økonomiske. Så Hasselbalch kommer med tips om hvilke områder Datatilsynets regulatoriske sandkasse for ansvarlig kunstig intelligens bør rette ekstra oppmerksomhet mot.  

Hør episoden på Acast.com. Du kan også høre den på apper slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.

Last ned