Episode 3: Hvor er det teknomaktene tar oss?

- Vi kan ikke ha en fruktbar samtale om teknologi og hva den gjør med oss uten å diskutere de som faktisk styrer den, mener forfatter Dag Hareide. Han gjester den tredje episoden av Datatilsynets podkast for å snakke om teknologiens makthavere, og hva den nye teknologien gjør med oss. Samtalen er ledet av Bjørn Erik Thon.

Dag og Bjørn Erik.jpgSamtalen sentrerer rundt et klassisk dilemma: Samtidig som oppsiden ved teknologi er enorm og imponerende, er nedsiden tilsvarende stor og skremmende.

Vi får stadig høre om teknologiske gjennombrudd. Internett, smarttelefoner, kunstig intelligens og genredigering er gaver til menneskeheten hvis de benyttes riktig og rettferdig. At produktene er så nyttige kan vi kanskje bruke som motivasjon til å sørge for at utviklingen faktisk skjer i personvernets, ytringsfrihetens og demokratiets beste? Og som motivasjon for at vi mennesker fortsatt skal ha kontroll over teknologien?

Problemet er at teknologien ofte drives frem av selskaper, forskningsmiljøer og nasjonalstater som har andre intensjoner enn å gjøre samfunn og individer vel. Det handler om å overvåke oss, tjene penger på vår oppmerksomhet eller å opparbeide og utøve makt. I ekstreme tilfeller utføres krig av supersoldater eller kunstig intelligente roboter. I fremtiden vil hjernen vår i større grad kobles til maskiner.

- De viktige diskusjonene som følger av slike problemstillinger, bør ikke isoleres i rent etiske eller juridiske rom, sier Hareide i podkasten.

Hans analyse fokuserer derfor på teknologiens maktsentra og teknologiens brukere – og ikke minst teknologimaktens motkrefter.

Vi inviterte Hareide til Personvernpodden i anledning hans nye bok «Mennesket og teknomaktene: Hva gjør den nye teknologien med oss?» der forfatteren har oppsøkt teknologiens makthavere over hele verden, snakket med over 200 eksperter og lest like mange bøker om temaet.

Hør episoden på Acast.com. Du kan også høre den på apper slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.

Last ned

Blogg: Trenger hjernen egne rettigheter?

Bjørn Erik Thon har også skrevet et innlegg på Personvernbloggen. Det er basert Dag Hareides bok, og ble først holdt på lanseringen av boken i september.
Les hele innlegget på Personvernbloggen