Episode 2: Pandemi og personvern

Håndteringen av en smittsom og dødelig pandemi møter vanskelige dilemmaer og avveininger når liv og helse settes opp mot den enkeltes interesse i personvern. Hvordan har egentlig håndteringen av korona påvirket, og vil fortsette å påvirke, nordmenns personvern? 

IMG_20200707_102452.jpgDette spørsmålet stiller vi i kontekst av å ha sett flere utviklinger den siste tiden: en hastedigitalisering over hele landet, at politikerne har fått et større handlingsrom til å innføre inngripende tiltak på bekostning av befolkningens friheter, og at vi alle har ny teknologi i lommen - noe som øker myndighetenes og private selskapers overvåkingspotensial betraktelig sammenlignet med tidligere pandemier. Norge var også blant de første landene i Europa til å lansere en smittesporingsapp. 

Hvordan fikk egentlig personvern en så sentral plass i mange diskusjoner om hvordan vi skal håndtere en ytre trussel og innrette samfunnet i kjølvannet av en unntakstilstand? 

Vi tar debatten i den andre episoden av Datatilsynets nye podkast. Gjester i studio er direktør Bjørn Erik Thon, samfunnsviter Dag Grytli og juridisk seniorrådgiver og saksbehandler for Datatilsynets kontroll med Smittestopp, Susanne Lie. 

Hør episoden på Acast.com. Du kan også høre den på apper slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.

Last ned

Mer om pandemi og personvern

Datatilsynet har vedtatt et midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger knyttet til appen Smittestopp. Les hele saken

I en serie bloggposter fremover vil vi se på hvordan håndteringen av koronapandemien har påvirket personvernet ved å se nærmere på noen konkrete eksempler. Første innlegg er ført i pennen av samfunnsviter Dag Grytli, og kan leses på Datatilsynets personvernblogg.