Episode 1: Hva vil et digitalt grenseforsvar bety for personvernet?

I april la regjeringen fram et forslag til ny etterretningslov. Loven skal beskytte oss mot et økende antall cybertrusler fra utlandet og et stadig endret trusselbilde. Men hvilke konsekvenser har det for personvernet at vi gir den kanskje aller hemmeligste tjenesten i Norge store mengder data om vår kommunikasjon og om våre liv? 

DeltakereDatatilsynets direktør Bjørn Erik Thon har med seg direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), Adele Matheson Mestad (i midten), og førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved UiO og spesialrådgiver for NIM, Anine Kierulf (til venstre). Begge er jurister med stort engasjement for menneskerettigheter og ytringsfrihet. De diskuterer lovforslaget og eventuelle konsekvenser. Vil for eksempel frykten for masseovervåking i samfunnet føre til at vi bruker nettmedier, kommentarfelt eller telefonen vår annerledes i fremtiden?

Hør hele episoden (Acast.com). Du kan også høre den på apper slik som for eksempel Acast-appen, Spotify, iTunes, Google podcast og i Castbox.

Last ned

Høringsinnspill om ny etteretningstjenestelov fra Datatilsynet

Vi har sendt inn et høringsinnspill som skal presenteres i Stortinget torsdag 28. mai. Der mener vi fortsatt at forslaget ikke burde gjennomføres, og at konsekvensene av ny etterretningstjenestelov og digitalt grenseforsvar må utredes bedre. 

Les mer:

Vi mener at konsekvensene av ny etterretningstjenestelov og digitalt grenseforsvar må utredes bedre.

Følg høringen i Stortinget direkte, 28. mai kl 10.15 (stortinget.no)

Les forslaget til ny e-lov (regjeringen.no)