Syv sandkasser samlet i Sveits

Ved månedskiftet ble "First AI Sandbox Summit" arrangert i Zürich i Sveits. Målet er å dele og skape kunnskap om hvordan sandkassemetoder kan styrke utviklingen av ansvarlig kunstig intelligens. Datatilsynet var der, og bidro med erfaring og nysgjerrighet.

For første gang ble det arrangert en samling for sandkasser eller sandkasselignende initiativer som jobber for å hjelpe innovasjonen av kunstig intelligens i Europa på et etisk og ansvarlig spor. Initiativet kom fra kantonen Zürich i Sveits sammen med det europeiske KI-nettverket Claire. 

Sandkasseinitiativer fra Norge, Sveits, Tyskland, Belgia, Storbritannia, Frankrike og Spania var samlet. ICO (Storbritannias personvernmyndighet) og Datatilsynet kunne skilte med mest erfaring med å drive veiledning etter sandkassemetoden, med oppstart i henholdsvis 2019 og 2020. Begge som regulatoriske sandkasser med utgangspunkt i personvernregelverket. 

Ulike tilnærminger

Kantonen Zürich åpnet sin innovasjonssandkasse våren 2022. Den er et samarbeid mellom lokale innovasjonsmyndigheter, akademia og private aktører. Litt som om Innovasjon Norge skulle startet en KI-sandkasse sammen med det juridiske fakultetet ved et universitet. I motsetning til de regulatoriske personvernsandkassene, byr sveitserne også på praktisk hjelp med data, søknader og mer.

Den franske personvernmyndigheten CNIL har også hatt en regulatorisk sandkasse en stund. Men på First AI Sandbox Summit var det en nyoppstartet KI-sandkasse, som skal fokusere på høyrisikoprosjekter etter den rykende ferske KI-forordningen, som kom fra Frankrike.

Fra Spania kom en representant fra pilotsandkassen knyttet til KI-forordningen. Mens Belgia og Tyskland stilte med representanter fra sandkasser i støypeskjea, delvis forankret i akademia og private initiativer.

Best practice for sandkasser

Målet med møtet var å bygge nettverk, utveksle ideer og lære av andres erfaringer. Hvilke temaer fokuserer prosjektene på? Hva er deltakelsesvilkårene for organisasjonene? I hvilken form presenteres resultatene? 

Funnene fra dette arrangementet, skal resultere i en rapport, som forhåpentligvis blir nyttig både for beslutningstakere og de som skal gjøre jobben i praksis, når sandkasser i forskjellige fasonger med forskjellig forankring popper opp i Europa for å oppnå en effektiv - men samtidig etisk ansvarlig - innovasjon av kunstig intelligens.

Følg med på det som skjer i sandkassa ved å abonnere på vårt nyhetsbrev, der du får invitasjoner og informasjon om søknadsfrister, møter, webinarer og arrangement som er relevant for alle som er opptatt av ny, ansvarlig kunstig intelligens.

Meld deg på Sandkassebrevet.