14. desember

I vårt #juletilsyn har vi først og fremst fokus på julenissens etterlevelse av personvernforordningen (GDPR). Men i dag tillater vi oss å lytte til hans klagesang. Han mener nemlig hans eget personvern blir krenket år etter år. Og det er særlig en julesang som har skapt trøbbel for ham. 

Jeg så mamma...overvåking.jpg

Boligalarm med kameraer rundt om i hjemmet ditt, er innenfor lovverket. Men det er ikke nødvendigvis lurt, alt som er lov. I hvert fall ikke om du vil bevare julemagi og/eller god stemning. 

Les Datatilsynets veiledning om kameraovervåking.

Vær obs på at selv om det er lov å overvåke eget hus og egen hage, er det ditt ansvar at kameraet ikke fanger opp noen andres private sfærer, for eksempel for leieboere eller besøkende. Og selv om det kanskje både er fristende og juridisk innenfor å følge med på kameraet via boligalarmappen, når du frykter at tenåringen har hjemme-alene-fest, er det ikke sikkert det er lurt i det lange løp. Tenåringer defineres også som mennesker, med den retten til personvern det gir.

Ikke minst er det viktig å vite at selv om overvåkingen er lovlig, er det ikke fritt frem for å publisere opptakene. Eller å lage sanger om det som blir fanget på film. 

Det er særlig dette siste som har plaget julenissen. For låta "Jeg så mamma kysse nissen" har skapt trøbbel på Nordpolen. Nissen prøver fortvilet å forklare at det hele nok bygger på en misforståelse og drar vitneobservasjonene i tvil. Mens nissemor viser til, at det er av barn og fulle folk man hører sannheten. 

Dessuten har nissemor, som omsider har fått internettilgang, sett bildebevis på nettet. Det har fått julenissen til å innse at han er utsatt for omfattende ID-tyveri – at verden er full av folk som utgir seg for å være ham. Han vurderer nå å politianmelde forholdet.

Mens vi venter på utvikling i den saken, kan vi anbefale å lese mer om ID-tyveri på nettnett.no.