13. desember

I juletilsynsluka den 8. desember tok vi for oss forskjellen mellom julenissen og Datatilsynet. Men det finnes også likhetstrekk. Vi har begge et ambivalent forhold til luciadagen. Det er tema for dagens #juletilsyn.

Og tusende vaksne hender mot himmelen ljosa held_1220p.jpg

Det er ikke det at julenissen, som selv følger fotsporene til en gammel helgen (St. Nikolas av Myra), irriterer seg over at St. Lucia rapper oppmerksomhet i førjulstida. Han er i grunn positiv til alt som får folk i god stemning. Luciadagen gir ham likevel blandede følelser.

Én gang for mange år siden skulle de nemlig arrangere luciatog på Nordpolen. Alle alvene kledde seg opp i hvite kjortler og toget ut i snøen med stearinlys i hånda. Så kom et vindkast som slukket alle lysene, og de stakkars alvene så ingenting og gikk seg bort. Og mens letemannskapene slet med å finne igjen alle de hvitkledde små i et ellers snøhvitt landskap, var nissemor mer opptatt av å filme de kavende alvene og dele bildene på sosiale medier. 

For Datatilsynet er det andre grunner til at luciadagen er huket av i kalenderen. Det er en typisk dag der faren for at barnas personvern ikke ivaretas godt nok, er litt større enn ellers. Spør du barna dine om det er greit at du deler bilder av dem med andre? Spør du også foreldrene til de andre barna om tillatelse før du poster bilder fra luciatoget på sosiale medier?

Les om bilder av barn på Du Bestemmer

Se også filmen vi har laget sammen med Utdanningsdirektoratet om Lucia og filming i barnehagen.

Skjermbilde_dubestemmer.JPG