Skal se nærmere på lokasjonssporing

NRK avslørte i helgen hvordan det britiske selskapet Tamoco selger bevegelsene til et stort antall nordmenn. Datatilsynet ser svært alvorlig på dette og følger saken videre.

- Personvernreglene har strenge regler for bruk av lokasjonsdata, og det er bekymringsverdig og krenkende at slike data selges fritt på denne måten. I første omgang kommer vi til å ta kontakt med det britiske datatilsynet, og vi vil også ta opp saken med andre europeiske datatilsynsmyndigheter. Dette er et grenseoverskridende problem med internasjonale aktører der myndighetene i flere land må samarbeide, sier leder for internasjonal seksjon, Tobias Judin.

Anbefaler alle å sjekke personverninnstillinger

Per nå er det ikke klart hvilke mobilapplikasjoner Tamoco får dataene sine fra. Datatilsynet anbefaler uansett alle om å gå gjennom personverninnstillingene på telefonen sin. Man bør kun dele posisjon og andre personopplysninger med apper man stoler på. Det er også lurt å sørge for at apper kun har tilgang til lokasjonsdata når de er i bruk, for å unngå kontinuerlig sporing.

Vi har laget veiledninger for hvordan man kan sjekke personverninnstillingene i nyeste versjon av Android og iOS (iPhone). Vær obs på at på Android-telefoner kan innstillingene se annerledes ut på din telefon avhengig av versjon og merke:

Last ned

NRK beta har også skrevet en sak om hvordan man kan gjennomgå personverninnstillingene på telefonen sin.

Les nettsaken «Avslørt av mobilen», publisert 9. mai på NRK.no.