Adtech-klage mot Grindr

Datatilsynet har mottatt en klage fra Forbrukerrådet mot Grindr, en dating-app der homofile er målgruppen. Forbrukerrådet har også klaget inn flere av selskapene som mottar data fra Grindr. Ifølge klagen deler denne annonseindustrien (adtech) data om brukernes legning og lokasjon ulovlig.

- Dagens økosystem for apper er svært uoversiktlig, og det er nærmest umulig for en vanlig forbruker å vite hva slags data som samles inn, og hvem disse dataene deles med. Å dele lokasjonsdataene til homofile kan i ytterste konsekvens være risikabelt. Det er fortsatt en del som ikke ønsker å være åpne om sin legning, og det er mange land i verden der det å være homofil er forbundet med stor risiko, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet.

Datatilsynet vil følge opp klagen

Flere av selskapene som Forbrukerrådet klager på, holder til i USA. Thon presiserer at de likevel trolig er underlagt personvernforordningen (GDPR).

- Det er interessant for å teste ut virkningen av forordningen også overfor store, amerikanske selskaper som ikke er etablert i Europa, sier Thon som mottok klagen formelt fra forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket og Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet.

Datatilsynet vil følge opp klagen videre og samarbeide med andre europeiske datatilsynsmyndigheter i arbeidet.

Finn Myrstad, Bjørn Erik Thon  og Inger Lise Blyverket
Finn Myrstad, Bjørn Erik Thon og Inger Lise Blyverket

Rapport fra Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har i anledning klagen skrevet rapporten "Out of control" der de beskriver hvordan de mener annonseindustrien står bak omfattende brudd på personvernlovgivningen. 

Les mer og last ned rapporten på Forbrukerrådets nettsider

Forbrukerrådet har også publisert klagen og rapporten på engelsk: How consumers are exploited by the adtech industry - and what The Norwegian Consumer Council are doing to stop it.

Les mer

Lurer du på hvordan annonseindustrien lærer deg å kjenne ved å spore og lagre bevegelsene dine på nett? Vår rapport Det store Datakappløpet fra 2015 gir fortsatt nyttig kunnskap om kjøp og salg på globale børser.