Rapporter og utredninger

Datatilsynet publiserer jevnlig rapporter om personvernets tilstand og ulike utfordringer knyttet til ny teknologi. Her finner du en oversikt over våre rapporter og utredninger fra de siste årene. Vær oppmerksom på at alle rapporter skrevet før 2018 henviser til den tidligere personpplysningsloven.

Datatilsynets årsrapport for 2022

I årsrapporten kan du lese om hva vi jobbet med i Datatilsynet i 2022, og hvilke utfordringer vi ser fremover. Den gir en oversikt over de viktigste sakene og områdene vi har jobbet med, samt sentrale tall og trender. Du kan laste ned rapporten i pdf dersom du vil lese den fullstendige versjonen med vedlegg. Årsrapporten for 2023 vil publiseres her innen starten av mai.

Datatilsynets årsrapport for 2022

Rapporter fra sandkassa

Datatilsynets regulatoriske sandkasse skal stimulere til innovasjon av ansvarlig kunstig intelligens. Sandkassa hjelper enkeltaktører med å følge regelverket og utvikle personvernvennlige løsninger. Her finner du alle sluttrapportene fra prosjektene som har vært gjennom leking og læring i sandkassa.

Rapporter fra sandkassa

Personvernundersøkelser

Datatilsynet har gjennomført flere undersøkelser om personvernets tilstand opp gjennom årene, noen av dem i samarbeid med Teknologirådet. Rapportene tar for seg holdninger til personvern, teknologitrender og nye personvernutfordringer. Vi har samlet dem her.

Personvernundersøkelser
  • 5G og personvern
    22.06.2023

    Femte generasjons mobilnett (5G) er rullet ut i Norge. Norske myndigheter og næringsaktører mener 5G vil spille en nøkkelrolle i fremtidens industri, og at teknologien åpner opp for helt nye næringsområder. Vi vil her se nærmere på teknologien og skissere noen utfordringer og anbefalinger når det gjelder personvernet.

  • Sjefen ser deg? Overvåking og kontroll av arbeidstakeres digitale aktiviteter
    28.07.2022

    Arbeidshverdagen tilbringes for mange foran en skjerm. Digitale arbeidsverktøy er vanlige og uvurderlige på tvers av bransjer. Men i tillegg til gevinst, kan disse verktøyene også gi betydelige personvernutfordringer. Vi har derfor sett nærmere på disse utfordringene i denne rapporten.

  • Personvernombudsundersøkelsen 2020/21
    08.09.2021

    Med innføringen av personvernforordningen, ble det obligatorisk for en rekke virksomheter å opprette personvernombud. Ombudene er sentrale i virksomhetenes etterlevelse av personvernlovgivningen. Vi har gjennomført en undersøkelse der vi har sett nærmere på erfaringene deres med dette arbeidet, og presenterer her funn og anbefalinger.

  • Målretting av politiske budskap
    20.06.2019

    I hvilken grad anvender norske politiske partier teknologi for å målrette politiske budskap i Norge? Vi har intervjuet representanter for de politiske partiene som er representert på Stortinget for å se nærmere på dette.

  • Fintech og personvern
    07.02.2018

    Finanssektoren er i rask endring. Opplysninger om vår privatøkonomi vil i tiden fremover bli behandlet på nye måter og til nye formål, samt av nye og flere aktører enn i dag. Vi har skrevet en rapport som ser på hvordan endringene i finanssektoren vil påvirke personvernet.

  • Kunstig intelligens og personvern
    11.01.2018

    Nesten all bruk av kunstig intelligens (KI) forutsetter store mengder data for at det skal kunne tas intelligente avgjørelser. Potensialet for bedre tjenester, forskningsmessige gjennombrudd og økonomisk gevinst, setter KI høyt på agendaen i de fleste sektorer. Vi har skrevet en rapport for å beskrive hvordan personvernet blir berørt av denne utviklingen.

  • Sjekk av hjemmetester avslører manglende informasjon om personvern
    23.09.2016

    Om du bruker en hjemmetest til å finne ut om helsen din, kan du ikke regne med å finne forståelig og dekkende informasjon om hvordan opplysninger om deg blir behandlet.

  • Sporing i det offentlige rom
    09.09.2016

    Å se hvordan en person beveger seg, er verdifull kunnskap for en rekke virksomheter. Den økte bruken av sporingsteknologi gjør det viktig å ha retningslinjer.

  • Personprofilering på det digitale annonsemarkedet
    03.11.2015

    Annonseindustrien lærer deg å kjenne ved å spore og lagre bevegelsene dine på nett. Kunnskapen selges og kjøpes på globale børser.

  • Store utfordringer for personvernet i skole og barnehage
    02.07.2014

    Datatilsynet så i 2013 og 2014 nærmere på bruk og lagring av personopplysninger i skoler og barnehager. De til dels store utfordringene for personvernet ble beskrevet i en rapport.

  • Big Data - personvernprinsipper under press
    26.09.2013
    Big Data viser til en trend der enorme mengder digitale data gjennomgår omfattende analyser. Dette utfordrer sentrale personvernprinsipper.