Datatilsynet klager inn smarte leker til amerikanske myndigheter

Forbrukerrådet har sendt en henvendelse til Datatilsynet om smarte leker som videreformidler barnas tale når de snakker med lekene.

Lekene selges på det norske markedet. I tillegg til at de sender informasjon, kan de også lett hackes av uvedkommende og misbrukes til å få kontakt med barnet.

Datatilsynet ser på saken som alvorlig og ber nå myndighetene i USA og Hongkong, Kina etterforske selskapene som står bak. 

Selges i Norge

Klagen gjelder lekene «My Friend Cayla» (bildet) og «i-Que Intelligent Robot». Det er grunn til å tro at det finnes mange tusen av disse lekene i norske hjem allerede. Bak lekene og sporingen står virksomheter i USA og Hongkong.

Sendes til USA

Barna kan snakke med dukken og roboten, og da blir barnas stemme sendt til en server i USA. Det er mulig at stemmene kan bli brukt til å utvikle stemme-biometriske verktøy som selges til amerikanske myndigheter. Opplysningene som samles inn kan også brukes til tilpasset markedsføring. Vilkårene er imidlertid uklare og vanskelig tilgjengelige, så det er vanskelig å vite hva som faktisk skjer med personopplysningene.

Lett å hacke

Lekene kan videre hackes og misbrukes av uvedkommende. I verste fall kan en utenforstående få tilgang til hva barnet sier til lekene og selv snakke med barnet gjennom lekene.

8