Grove tilfeller av skjult kameraovervåking

Mona Lisa Huset har skjulte og ulovlig oppsatte kameraer som overvåker gjester og ansatte. Datatilsynet ser alvorlig på saken, og gir et overtredelsesgebyr på 150 000 kroner.

Det ble funnet en rekke skjulte kameraer da Datatilsynet var på kontroll. Det var kameraer i områder hvor det må kunne forventes at det ikke finnes overvåking, slik som ved bordene i restaurantene og på dansegulvet i nattklubben. Det var også kameraer i områder hvor kun ansatte har tilgang.

Pekte mot gata

Restauranthuset består av restauranten Kos Kos i kjelleren, restauranten La Brasserie og sportsbaren Da Vinci på gateplan, restauranten Mona Lisa i andre etasje og nattklubben G10 i tredje etasje.  I tillegg til at områder hvor gjestene spiser og drikker ble overvåket, fant man også kameraer som pekte mot gågata utenfor serveringsstedene, dansegulvet på G10, og gangen inn til toalettene på nattklubben.

Den skjulte overvåkingen er av svært alvorlig karakter. Datatilsynet har ikke hatt sammenliknbare saker.

Mona Lisa Huset ved eierselskapet St. Croix AS ble varslet om at de måtte rette avvikene som ble funnet under kontrollen i oktober 2014. De lot være å svare, men tok kontakt og ba om utsatt frist etter å ha fått avgjørelsen forkynt av namsmannen. De har heller ikke svart innen den nye fristen de fikk innvilget. Datatilsynet skjerpet sin reaksjon etter en vurdering av at eierne ikke tok den opprinnelige, et gebyr på 75 000 kroner, alvorlig.

Alvorlig brudd

‒  Skjult kameraovervåking i denne størrelsesorden er uvanlig og ikke noe vi tar lett på. Overvåking på steder der man ikke venter det er et alvorlig brudd på grunnleggende personvernrettigheter, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon.

Under Datatilsynets kontroll ble det til sammen funnet 19 kameraer. Omtrent halvparten av kameraene var tradisjonelle overvåkingskameraer, mens de øvrige var enten kameraer som var skjulte og liknet alarmsensorer, eller var nesten umulig å få øye på.

Manglende skilting også lovbrudd

I tillegg til de ulovlig oppsatte kameraene, fant vi også at Mona Lisa Huset hadde latt være å melde fra om kamerabruken, slik loven krever. Restauranthuset brøt dessuten med lovens krav til hva som er tilstrekkelig informasjon om kamerabruk. Selv om det var noen klistremerker på dørene, var ikke representanten for restauranthuset sikker på hvor i lokalet kameraene var. Det kan da ikke forventes at gjestene vet hvor de er overvåket, konkluderte Datatilsynet.

Dårlige sletterutiner

Når det gjelder lagring av opptak, krever loven at opptakene slettes rutinemessig etter syv dager. Mona Lisa Huset hadde ingen rutinemessig sletting.

Datatilsynet la vekt på at den skjulte overvåkingen var et bevisst valg fra virksomhetens side. At virksomheten ikke responderer verken når de får varsel om vårt vedtak eller etter å ha fått utsatt svarfrist, er også et tegn på at de ikke har tatt alvoret innover seg.

Last ned