Hopp til hovedinnhold

Tips noen om denne nettsiden


Laster
* Du må skrive inn 2 gyldige e-postadresser * Ugyldige felter er fylt ut, mail sendes ikke.
Ditt tips er sendt
Det oppstod en uventet feil. Vennligst forsøk på nytt senere
Lukk

Google Analytics som verktøy for statistikk og analyse av nettsider

Datatilsynet har vurdert Skatteetatens og Lånekassens bruk av statistikkverktøyet Google analytics. Løsningen som benyttes forutsetter at opplysningene anonymiseres og ikke brukes til annet enn analyseformål.

Lånekassen og Skattetaten opplyser at de bruker Google analytics med anonymiseringsfunksjonen aktiv. Når IP-adresser samles inn via Skatteetatens og Lånekassens nettsider, sendes disse til Google som står for håndteringen av opplysningene.

Etter kontrollen med etatenes bruk av Google analytics i 2011, var den sentrale mangelen at etatene ikke hadde tilstrekkelig kontroll på eventuell videre bruk av personopplysningene hos databehandleren Google.

Har fulgt påleggene i rapporten

I svaret på Datatilsynets foreløpige kontrollrapport, opplyser etatene at de har kontroll med hvordan Google håndterer IP-adresser for webanalyse. I tillegg forsikrer databehandleren, det vil si Google, om at IP-adressene anonymiseres umiddelbart før videre håndtering, og at opplysningene ikke brukes til annet enn webanalyseformål.

Datatilsynet har registrert etatenes svar, og har konkludert med at bruken slik den er gitt informasjon om er akseptabel. Saken er derfor avsluttet fra Datatilsynets side.

Etatene har ansvaret

Ved bruk av Google analytics er Skatteetaten og Lånekassen, behandlingsansvarlige og Google databehandler, det vil si en leverandør som utfører tjenester på vegne av ansvarlig virksomhet.

Som behandlingsansvarlig, er etatene ansvarlig for å avtale hvordan Google skal behandle personopplysningene (databehandleravtale). De skal også ha kontroll over hvordan databehandleren håndterer personopplysningene.

Forutsetninger for bruk

En forutsetning for at Datatilsynet kan akseptere bruk av Google Analytics, er at anonymiseringsfunksjonen er aktivert, at avtalen med Google er klar nok, og at virksomheten i tilstrekkelig grad er kjent med hvordan Google håndter personopplysningene.

Virksomheter som benytter verktøyet forutsettes også å informere de besøkende nettbrukerne om bruken.

Hva er Google Analytics?

Google Analytics er et gratis statistikk- eller analyseverktøy som Skatteetaten, Lånekassen og svært mange andre offentlige og private virksomheter benytter på sine nettsider. Dette, og lignende analyseverktøy, samler inn blant annet IP-adresser som gir informasjon om de besøkendes adferd på nettstedene. Formålet med bruken av analyseverktøyet er å få kunnskap om de besøkendes behov, slik at nettstedet kan gjøres så brukertilpasset og velfungerende som mulig.

En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Virksomheter som foretar innsamling av IP-adresser, må behandle disse på en korrekt måte.

Informasjonskapsler

Google Analytics benytter såkalte informasjonskapsler (cookies). Bruk av informasjonskapsler er også drøftet i tilsynsrapportene. Datatilsynet konkluderte ikke med avvik, men konstaterte utfordringer ved slik bruk. Denne problemstillingen vil Datatilsynet håndtere videre på generelt grunnlag.

Last ned:

Saksdokumenter - Skatteetaten:

Saksdokumenter - Lånekassen:

Til toppen