Hopp til hovedinnhold

Tips noen om denne nettsiden


Laster
* Du må skrive inn 2 gyldige e-postadresser
Ditt tips er sendt
Det oppstod en uventet feil. Vennligst forsøk på nytt senere
Lukk

Identitetstyveri – hva trenger ID-tyven?

Identitetstyver kan misbruke informasjon om deg, og utstyrt med den rette informasjonen kan de stifte gjeld for store summer i ditt navn. Les hva du kan gjøre for å hindre at noen stjeler din identitet.

Identitetstyver er som regel avhengige av tre faktorer for å kunne gjennomføre en svindel. De må ha tilgang til:

  1. personopplysninger
  2. personlige dokumenter
  3. et anerkjent identitetsdokument

Identitetstyven kan lykkes med gjennomføring av mindre svindler ved kun å ha personopplysninger, for eksempel navn, adresse og fødselsnummer. Disse opplysningene har vist seg å være tilstrekkelige for å tegne falskt mobilabonnement hos mindre seriøse teleselskaper.

Personopplysningene kan for eksempel være samlet inn ved masseinnhøsting fra nettsider til virksomheter med dårlig sikkerhet eller ved utro tjenere som ulovlig henter ut slik informasjon. Innsamlede opplysninger selges gjerne videre til andre kriminelle. De velger aktuelle ofre fra den mengden informasjon de har kjøpt. Kanskje legger de vekt på kjønn, alder, inntekt, gjeld, formue og bosted.

Etter at et offer er valgt ut, vil identitetstyven forsøke å skaffe seg ny relevant tilleggsinformasjon, samt tilgang til personlige dokumenter. Et yndet sted for å finne dette er postkassen eller avfallsdunken for papiravfall. Spesielt attraktive konvolutter er forsendelser fra skattemyndighetene, bank- og finansinstitusjoner, passmyndighetene og ulike offentlige kontorer.

Dersom identitetstyven får tak i et identitetsdokument i sin løpende overvåkning av postkassen, er det meste av forberedelsene på plass. I andre tilfeller gjennomfører identitetstyven et målrettet tyveri for å få tak i et slikt identitetsdokument.

Utrustet med personopplysninger, relevante dokumenter og et anerkjent identitetsbevis, vil identitetstyven i mange tilfeller kunne gjøre stor skade. I Norge har det vært eksempler på uautorisert opparbeidelse av gjeld på opp mot en million kroner.

Hva kan du gjøre for å beskytte deg?

  1. Vær bevisst på hvem du deler personopplysninger med.
  2. Forsøke å redusere mengden beskyttelsesverdig informasjon som leveres i postkassen, lås postkassen og makuler personlige dokumenter før disse kastes i avfallsdunk.
  3. Ta godt vare på dine identitetsdokumenter som for eksempel pass og førerkort. Lås dem gjerne ned når de ikke er i bruk.
Til toppen